Czy sprzedając ciasta, świadcząc usługi fryzjerskie i kosmetyczne w ramach działalności nierejestrowanej trzeba mieć pozwolenie z sanepidu?
Sanepid w działalności nierejestrowanej. Czy warto się nad tym zastanawiać? Czy są rodzaje usług, przy których zgłoszenie do sanepidu jest konieczne? Po dokładne wyjaśnienia zapraszam do opracowania.
Sanepid w działalności nierejestrowanej
Działalność bez rejestracji jest to sposób na dorobienie sobie niewielkich kwot. Wiele osób pyta o to, czy warto zastanawiać się przy nierejestrowanej działalności nad tematem sanepidu. Otóż odpowiedź ze strony inspektoratów z jaki się kontaktowałam jest, że tak należy brać to pod uwagę. Sanepid – działalność bez rejestracji traktuje, jak prowadzenie zarejestrowanej działalności gospodarczej, podobnie jak jest w VAT.
Branże w których zgłoszenie do sanepidu jest obowiązkowe, to:
- sektor spożywczy,
- produkcja kosmetyków i chemikaliów,
- salony usługowe (fryzjerskie, kosmetyczne, tatuażu, odnowy biologicznej, solaria),
- gastronomia,
- żłóbki, przedszkola,
- placówki medyczne,
- transport zbiorowy.
Zatem odnosząc się do powyższych informacji, osoby które chcą w ramach działalności bez rejestracji zajmować się:
- produkcją kanapek, ciast,
- przygotowywaniem obiadów na zamówienie,
- usługami kosmetycznymi,
- usługami fryzjerskimi,
- produkcją kosmetyków
powinny skontaktować się z wojewódzką lub powiatową stacją sanitarno- epidemiologicznej, aby dopytać o szczegóły. Jeśli będzie konieczność zgłoszenia, to jest ona darmowa.
Jak zgłosić się do sanepidu?
To czy i w jaki sposób należy dokonać zgłoszenia będzie zależeć od tego, jakie czynności będą wykonywane w ramach działalności nieewidencjonowanej. Jeśli usługi lub produkcje przez nas wykonywane znajdują się w grupie, wymienionej wyżej należy dopytać o dokładne uregulowania w odpowiedniej jednostce sanepidu.
Dla przykładu – osoba rozpoczynająca działalność w zakresie produkcji żywności w kuchni domowej zobowiązana jest do rejestracji i uzyskania zatwierdzenia w drodze decyzji wydawanej przez organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jak wskazuje GIS – zatwierdzenie dokonywane jest na podstawie kontroli przez pracownika terenowo właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Tak więc zagospodarowanie kuchni domowej, w której będzie produkowana żywność z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu, miejsca w których żywność będzie przechowywana jak również wdrożenie zasad higieny zostanie poddane kontroli przed rozpoczęciem działalności. Wpis zakładu do rejestru oraz zatwierdzenie nie podlegają opłatom.
Podziel się nim ze znajomymi